COMPETIȚIA INTERNAȚIONALĂ

Competiția Internațională I (85’10”)

BAKYT

Meerim Dogdurbekova, Kârgâzstan, 2017, 13’

BAKYT

Filmul spune o poveste despre o relaţie dintre un cal şi un băiat de 10 ani. Bakyt e fiul unui „călăreţ dur” [soldat voluntar în cavaleria americană din 1898], de la sat. După şcoală, el îşi petrece timpul cu calul său. Atât lui, cât şi prietenului lui le plac aceeaşi fată. Tatăl lui îl antrenează pe Bakyt pentru curse. Dar, în noaptea dinaintea curselor, calul lui se pierde. El nu poate trece peste asta, pentru că el şi calul lui formează un întreg.


KAPITALISTIS

Pablo Muñoz Gomez, Belgia, Franţa, 2017,14’40’’

KAPITALISTIS

Moş Crăciun e un capitalist. El oferă jucării copiilor bogaţi şi hanorace celor săraci.


APENAS O QUE VOCÊ PRECISA SABER SOBRE MIM

Maria Augusta V. Nunes, Brazilia, 2018, 15’

DOAR CE TREBUIE SĂ ŞTII DESPRE MINE

Adolescenţii Laura şi Fabio se întâlnesc la un patinoar şi prietenia lor înfloreşte în ceva mai profund. Dar, când Laura dispare fără un cuvânt, Fabio îi dă de urmă, pentru a descoperi motivul.


DANS L’ARMOIRE

Sebastien Carfora, Franţa, 2017, 27’

ÎN ŞIFONIER

Într-o lume în care aparenţa e mai importantă decât ce e înăuntru, Franck a pierdut totul şi trăieşte pe stradă. Pentru a supravieţui şi a se reintegra în societate, el nu poate conta decât pe capacitatea sa de adaptare, pe incredibila lui imaginaţie şi pe costumul şi pe şifonierul lui…


CÂM LẶNG

Pham Thien An, Vietnam, Statele Unite ale Americii 2018, 15’

MUTUL

O fată încearcă să găsească răspunsul despre iubire, înainte de „ziua cea mare”, într-o noapte ploioasă.


Competiția Internațională II (82’01”)

SHADOWS

Victoria Karakoleva, Bulgaria, 2018, 27’

UMBRE

Poţi să iubeşti fără un singur sărut? Între mare şi vânt. Lea îl întâlneşte pe Val în mijlocul pustietăţii. Dar singurul lucru de care are el nevoie e răbdarea ei.


خمسة عشر/ KHAMASTASHAR

Sameh Alaa, Egipt, 2017, 10’

CINCISPREZECE

Într-o zi fierbinte de vară, un adolescent taciturn îşi croieşte drum prin agitaţia oraşului Cairo… cu un bebeluş în remorcă. Sosirea lui la spital dezvăluie tulburarea din spatele expresiei sale amuţite, în această dozolată şi plină de compasiune examinare a traumei.


100% PUR PORC

Emilie Janin, Franţa, 2018, 17’

100% PORC PUR

Blandine lucrează într-o fabrică de sărare şi face cârnaţi. Pentru a evita monotonia, ea visează o lume fantastică, în care are grijă de cârnaţi trândavi. După o întâlnire cu şeful ei, lumea ei se prăbuşeşte.


EL SOL DE IPANEMA

Victor Vicente Villavicencio Potella, Spania, 2018, 15’

SOARELE IPANEMEI

O vizită de familie la magazin, într-o după-amiază însorită. Dar culoarul magazinului e foarte diferit de culoarul pe unde se învârte Luis. Totul pare să fie în regulă. Dar un obiect neaşteptat îl forţează pe Nieves să se confrunte cu realitatea şi cu problemele căsniciei lor.


BOTANICA

Noël Loozen, Olanda, 2017, 13’01’’

BOTANICA

Angajatul unui magazin cu articole de grădinărit se teme de posibila sa infertilitate. În timp ce dorinţa de a fi gravidă a iubirii vieţii lui creşte, ruşinea începe să pună stăpânire pe el. El simte că se îndepărtează unul de altul. Hrănit de spaţiul artificial, el ia o decizie foarte neobişnuită şi-şi calcă pe mândrie, pentru a lăsa dragostea lor să învingă.


Competiția Internațională III (88’30”)

DEREVO

Hava Mukhiyeva, Cecenia, Rusia, 2018, 21’42’’

COPACUL

Nordul Caucazului, 1994. Hava şi Adam sunt vecini şi prieteni, la fel ca părinţii lor. Copiii îşi scriu scrisori unul altuia şi le trimit, ascunzându-le într-o scorbură de copac. Iubesc copacul şi îi încredinţează secretele. Sunt visători, ce trăiesc în fantezia lor. Aslan, tatăl lui Adam, are afaceri în oraş şi, într-o zi, se întoarce în sat. Sultan, tatăl Havei, la fel ca mulţi alţii din vecinii lor, se bucură de succesul lui şi sărbătoreşte întoarcerea lui acasă. Din păcate, nu toţi sătenii împărtăşesc aceste sentimente…


SAMBHAVTAHA

Gaurav Madan, India, 2017, 23’

PROBABIL

Guvernul achiziţionează mii de hectare de teren agricol, ca să construiască o autostradă. Fermierii pun la îndoială această nevoie. Cei mai mulţi se agită în linişte, dar unii ameninţă că se sinucid. Aceasta e povestea unui fermier, Vinoba, care se hotărăşte să ia o măsură extremă, dar fără să-şi ia propria viaţă. O revoltă mocneşte în subconştientul lui. Va ieşi ea în evidenţă?


VELVET

Paula Hopf, Mexic, 2018, 14’

CATIFEA

În acea scurtă perioadă dintre pubertate şi adolescenţă, Ale e martoră, alături de cel mai bun prieten al ei, Rubén, la un fenomen la fel de scurt: zărirea cometei de catifea, printre clădirile impresionante ale oraşului Mexico City. Filmarea acestui corp celest surprinde o frântură din fragilitatea prieteniei dintre Ale şi Rubén, făcând întâlnirile lor tot mai ocazionale, iar reîntâlnirile lor mult mai ciudate, obligând personajul principal să se confrunte cu propria realitate, cu sau fără un ecran la mijloc.


PÖÖRIPÄEV

Kaspar Ainelo, Estonia, 2018, 10’

LA LIMITĂ

Într-un sat estonian uşor zdrenţuit, centrifuga ciclului vieţii e în plină desfăşurare. E o nevoie de a te învârti mai departe, pentru a supravieţui. Într-o zi de toamnă, tatăl îşi conduce fiul în inima centrifugei, unde copilăria ajunge la o răscruce cu misteriosul drum către maturitate.


I AM THE DOORWAY

Simon Pearce, Marea Britanie, 2017, 19’48’’

EU SUNT PORTALUL

După o călătorie pentru a cerceta pustiul Pluto, astronautul Arthur se întoarce acasă un bărbat zdruncinat. El vede ochi, care-şi forţează intrarea prin pielea mâinilor lui, ochi care îi deformează prietenii şi peisajul însuşi în viziuni monstruoase. Crezându-se portalul pentru invazie extraterestră şi crimă înfiorătoare, el trebuie să ia măsuri disperate.


Competiția Internațională IV (82′)

THEY COME FROM THE CENTER OF THE WORLD

Dina Duma, Macedonia, 2017, 16’

EI VIN DIN CENTRUL LUMII

Visez la fiara ce trăieşte pe fundul lacului. Doar câţiva oameni au văzut-o. Aerul îngheaţă, când ea e aproape de tine, pentru că inima ei e prea rece. Se spune că n-ar trebui s-o priveşti în ochi, pentru că şi inima ta va îngheţa. Doar o femeie s-a uitat în ochii fiarei, dar inima ei e tristă şi îngheţată demult.


KEZA LYN

Philbert Aimé Mbabazi, Elveţia, Ruanda, 2018, 27’

KEZA LYN

Keza Lyn trăieşte cu vărul ei, Dudu, şi lucrează drept chelneriţă într-un bar, unde înregistrează, în secret, conversaţiile clienţior, cu dictafonul ei… O lume în jurul ei, locuită de un sentiment de dezrădăcinare.


TIMMY

Lyubo Yonchev, Bulgaria, Germania, Belgia, 2018, 15’

TIMMY

E posibil să-ţi părăseşti copilul… de două ori? Când o mamă înstrăinată se întoarce în Bulgaria ca să-şi răpească propriul fiu de 12 ani, ea află că nu e întotdeauna uşor să eviţi să faci aceleaşi greşeli. Ea e hotărâtă să nu-şi mai părăsească fiul din nou.


MA KARA YALDA? TAVU LACH HASFINOT ?

Ella Khon, Israel, 2017, 24’

CINE ŢI-A ÎNECAT CORĂBIILE?

Yuli, o fotografă militară minionă, e îndrăgostită de Michael. Michael are o iubită. Într-o noapte, Yuli este martoră la o ceartă între ei şi se hotărăşte să-l urmărească pe Mihael. Prin ochii visători ai lui Yuli, o noapte posomorâtă din armată devine magică.