Bašta FEST – Prezentare generală

Bašta fest logo

Festivalul „Bašta” este un festival internațional de film scurt de ficțiune, care are loc în Bajina Bašta, în vestul Serbiei. E un eveniment anual ce are loc în timpul primului sfârșit de săptămână din Julie și durează patru zile. Anul acesta, festivalul a ajuns la a patra ediție. Datorită profesiei fondatorilor lui (actorii Jovan Jelisavčić and Maja Šuša), programul festivalului se concentrează pe colaborarea dintre regizori și actori. „Bašta fest” e de o mare importanță pentru descentralizarea culturii, căci a adus acestei mici regiuni programe diverse de film, muzică și evenimente conexe. Una dintre prioritățile festivalului este aceea de a promova incredibila frumusețe naturală printre numărul mare de vizitatori. Există diferite tipuri de evenimente conexe, care a aduc împreună invitații, aprinzând spiritul lor aventuros, astfel că ei au oportunitatea de a experimenta o zi unică de film în natură. Toate proiecțiile și petrecerile sunt libere și se țin sub cerul nopții. Publicul „Bašta Fest” e compus, în mare, din copii, motiv pentru care echipa festivalului a recunoscut nevoia unui program educațional. E compus din diferite părți: ateliere de cinematografie și audiovizual, pentru copii de școală primară, și un atelier de critică de film, pentru elevii de liceu. Scopul central al festivalului e acela de a face o oază culturală, care promovează, în principal, tineri artiști locali și internaționali, punând accent pe scurtmetraje de ficțiune originale.

FIRST NIGHT

Andrei Tănase, Germania, România, 2016, 17’

PRIMA NOAPTE

Ziua de naștere a lui Alex se apropie în curând și tatăl lui, Călin, a pregătit o surpriză foarte specială pentru el. Noaptea va fi intensă.


TRANSITION

Milica Tomović, Serbia, 2016, 21’

TRANZIŢIE

Jana își ia „la revedere” de la membrii trupei ei, de la prieteni, de la fosta prietenă și de la familie. Cu toții împărtășesc un sentiment de regret, luându-şi la revedere de la ea, dar şi de bucurie, pentru viitorul ei strălucit în Michigan, unde se duce pentru studii post-universitare. Doar sora ei ştie un secret: Jana nu pleacă să studieze, Jana pleacă pentru a-şi face schimbarea de sex. Acestea sunt cele două zile în care să-şi ia la revedere de la viaţa ei de până acum.


GOLGOTHA

Ulla Heikkilä, Finlanda, 2016, 28’

GOLGOTA

E întâi mai și Inari, o fetiță de zece ani, alături de familia ei, așteaptă musafiri. Tatăl lui Inari, Elias, nu e neapărat într-o dispoziție de petrecere. De data asta, Inari își dorește ca părinții ei să organizeze o petrecere fără certuri și face, astfel, o înțelegere cu Dumnezeu.

„Golgota” e un film foarte personal pentru mine, în cel mai bun sens al cuvântului. În acest film, am putut percepe lumea și personajele cu mare precizie, pentru că îi cunoșteam atât de bine, din viața mea. Nu simt nevoia să stărui în întristările și încântările personale, ci simt impulsul de a privi îndeaproape și de a fi onest. Pentru mine, „Golgota” e un film despre dragostea necondiționată, despre felul în care alegem să păstrăm sau nu legăturile noastre de familie. Alegem să-i avem în jurul nostru pe acești oameni, alegem să avem încredere în ei și să îi iertăm, când ne greșesc. Dar a avea îndurare asupra unora înseamnă a face sacrificii altundeva. „Golgota” e un film de absolvire al Școlii de Film „ELO”, din Helsinki. E filmul de teză de master al regizorului, monteurului, inginerului de sunet și a costumierului. Filmul prezintă câțiva dintre actorii de top din Finlanda și a fost filmat în primăvara lui 2015.


MUTANTS

Alexandre Dostie, Canada, 2016, 16’32’’

MUTANȚI

În vara lui 1996, viața aruncă o minge cu efect în fața lui Keven Guénette… Și îl lovește. Îndrumat de antrenorul său paraplegic de baseball, Keven descoperă mutația, sexul și iubirea.