Festivalul Short Waves prezintă:

O perspectivă asupra cinematografului polonez

Short Waves Festival

Scurt, intens, captivant. Așa poate fi descris Festivalul „ShortWaves” din Poznań, Polonia. Cea de-a noua ediție va avea loc între 21 și 26 martie 2017. Motto-ul său, „dincolo de granițe”, a fost creat tocmai pentru a accentua anvergura Festivalului, ca unul dintre cele mai recunoscute festivaluri de scurtmetraj din Europa, precum și pentru a sublinia pespectiva sa nonconformistă, atât asupra subiectelor, cât și asupra genurilor filmelor.

În timpul celor șase zile de festival, filmele vor fi prezentate în cadrul unor competiții precum „Competiția internațională”, „Competiția națională”, „Dansuri cu camera” (dedicată în întregime artei dansului și a mișcărilor neașteptate, fiind competiția formelor experimentale). În afara competițiilor (esența SWF), un număr de proiecții în afara competiției și evenimente conexe se vor dsfășura în peste doisprezece locații ale Festivalului, răspândite de-a lungul orașului Poznań.

Înscrierile pentru Festival se pot face în perioada 5 iunie – 11 noiembrie 2016.

Home

Agnieszka Borowa, animație, Polonia, 2014, 15’

Home

ACASĂ

Eroina acestei animații sobre se întoarce la o casă construită din amintiri. Pentru a putea avansa, ea trebuie să treacă peste trecutul său.


THE END OF THE WORLD

Monika Pawluczuk, documentar, Polonia, 2015, 40’

The end of the world

SFÂRȘITUL LUMII

Un documentar intim, creativ și extrem de vizual, în care două povești se împletesc în jurul unei narațiuni, în timpul unei singure nopți. Într-un oraș mare, mulți oameni sunt uniți de o nevoie: chinuiți de singurătate, ei vor să comunice cu cineva. Radioul este un laitmotiv care face legătura între evenimentele nopții: îl auzim în ambulanță, într-un centru de monitorizare a orașului, unde viața de noapte a orașului este redată pe zeci de ecrane. Radioul este cel ce leagă elementele filmului, creând o structură și o semnificație: este sursa celor mai importante întrebări.


SMALL ROOM SYNDROME

Natalia Wilk, experimental, 2014, 4’30’’

Small room syndrome

SINDROMUL CAMEREI MICI

„Sindromul camerei mici”: îngustul apartament al provincialismului polonez. Dacă dansezi în propria casă, cineva te privește. Cineva este lângă tine. Fără liniște și relaxare la cafeaua de dimineață. Imposibil să faci o baie. Nici vorbă de intimitate. Negociezi asupra căilor de acces. Proiectul de față debutează în bucătărie, asemenea celor ale lui Jonathan Burrows. Este una din poveștile de bucătărie din unul dintre multele apartamente în blocurile sfârșitului de comunism.


GRANDMA’S DAY

Miłosz Sakowski, ficţiune, 2015, 30’

Grandma's day

ZIUA BUNICII

Tom are nevoie de bani. El decide să înşele o femeie în vârstă, folosind tehnica „nepotul”. Când pare că totul merge conform planului, femeia îl demască pe impostor şi îl închide în apartament. Femeia îi propune o înţelegere care le împleteşte vieţile într-un mod neaşteptat.