FIMUL DE DESCHIDERE:

ANUL MAIMUŢEI / GODINA NA MAJMUNOT (112′)

Synopsis

Cele două personaje principale a acestei comedii negre sunt Tsobe, un paznic sărac la grădina zoologică din Skopje, şi cimpanzeul Coco, un locuitor al aceleiaşi grădini zoologice. Povestea simplă se încurcă odată cu evadarea lui Coco din „captivitate, în libertate”. Tsobe, din cauza crizei economice generale şi a sărăciei, e dat afară de la serviciu, dar primeşte, de asemenea, promisiunea că va fi primit înapoi la lucru, dacă reuşeşte să dea de urma fugarului şi să-l aducă înapoi. Într-o ţară nenorocită şi devastată de tranziţie, cimpanzeul evadat provoacă o mare zarvă mediatică. Coco devine un simbol al rezistenţei şi a tendinţelor liberale, cineva care a reuşit să se desprindă de cercul fermecat al entropiei generale. Astfel, misiunea lui Tsobe de a captura fugarul devine trădătoare. Urmărim buclucul, absurd comic, al vânătorii maimuţei fugare, parţial, din perspectiva lui Coco. El e un fel de oglindă şi martor tăcut al lumii triste şi, în acelaşi timp, amuzante, care şi-a pierdut busola. Şi un motiv involuntar tragicomic pentru ca oamenii să se confrunte cu propriile frici şi frustrări. Chiar devine stindardul revoltei, al nesupunerii şi al tot ce o persoană obişnuită nu poate fi, într-o ţară nefericită.

O satiră politică „fină”, despre o prietenie ciudată dintre o maimuţă singuratică şi un paznic de grădină zoologică, care trăieşte într-o lume cu susul în jos, în tranziţie, după cum e ea văzută de un cimpanzeu, care reuşeşte să evadeze de la grădina zoologică şi, astfel, devine un erou răzvrătit, în întristarea mohorâtă a Balcanilor…

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vladimir Blaževski

Născut în Skopje (Macedonia), în 1955, Vladimir Blaževski a absolvit regia de film la Academia de Film, Teatru, Radio şi Televiziune din Belgrad. Din 1994, este profesor de teoria şi istoria filmului, la Facultatea de Arte Dramatice din Skopje/„Факултетот за драмски уметности – Скопје”, a Universităţii „Sfinţii Chiril şi Metodiu”. A mai regizat: „Pank n-a murit” (2011), „Misterul tubei lui Wagner” (2009, documentar), „Fabula brutăriei” (2003, documentar), „Zeci de poveşti despre vin” (2002, documentar), „Piaţa chineză” (2001, documentar), „Bulevardul Revoluţiei” (1992), „Hi-fi” (1987).