Focus Liban (75′)

Festivalul Filmului Libanez („LFF”) pregăteşte cea de-a 14-a ediţie în 2019. Acest festival de film, desfăşurat în Beirut, a fost creat în 2001, de Pierre Sarraf şi Nadim Tabet, care l-au condus timp de 10 ani. Din 2011 până în 2015, festivalul a fost organizat de „Ne a Byrouth Films” (o casă de producţie cu sediul în Beirut), în colaborare cu „Bande a Part Productions” (o companie non-profit). În prezent, e condus de noua lui directoare, Wafa’a Celine Halawi, din 2015. Scopul acestui festival e să ofere o tribună privilegiată pentru regizorii libanezi, pentru a-i ajuta să-şi arate opera şi să-şi întâlnească publicul, dar şi să promoveze şi să încurajeze iniţiativele de producţie de film din Liban. Anul acesta, festivalul a continuat cu cele patru premii ale sale: „Cel mai bun film de ficţiune”, „Cel mai bun documentar”, „Cel mai bun debut” şi „Cel mai bun film documentar”. Principala secţiune a programului e bazată pe o selecţie a celor mai bune producţii libaneze de film, aproximativ cincizeci de filme.

BIL ABYAD

Dania Bdeir, Liban, 2017, 15’, ficţiune

ÎN ALB

Înmormântarea tatălui ei o aduce pe Lara înapoi, din viaţa ei modernă din New York, în Beirut, obligând-o să înfrunte tradiţiile din care a evadat şi să-l prezinte pe logodnicul ei netradiţional, pe care-l ascunde.


SAMT

Chadi Aoun, Liab, 2016, 15’, ficţiune animaţie

TĂCERE

Tăcerea e singurul sunet. În oraşul Ghabra, preţul oricărei forme de expresie e moartea. Totuşi, nişte suflete rămase libere s-au hotărât să danseze pentru viaţă. „Tăcere” e introducerea pentru o societate disfuncţională, care e pe cale să facă implozie.


LES SERVITEURS

Marwan Khneisser, Liban, Franţa, 2017, 24’, ficţiune

SERVITORII

Un grup de petrecăreţi lipsiţi de griji se reunesc într-o vilă veche şi izolată, la malul mării, pentru o zi. Aceasta e ocazia ca Nabil şi soţia lui, Mira, deţinătorii locului, să ajungă faţă în faţă cu o veche cunoştinţă: Walid, liderul grupului. Întâlnirea lor reaprinde amintiri ale unui trecut amar şi violent. Dar nu va dura mult ca trecutul comun al lui Nabil, al Mirei şi al lui Sayed Walid să-i ajungă din urmă şi să perturbe festivităţile zile…


SUBMARINE

Mounia Akl, Liban, USA, 2016, 21’, ficţiune

SUBMARIN

Sub ameninţarea iminentă a crizei libaneze a deşeurilor, Hala, un copil sălbatic în interiorul unei femei, e singura care refuză evacuarea, agăţându-se de orice rămâne din casă.