Focus: Macedonia (83’45”)

TRILOGIA „CĂLĂTORIE DUS-ÎNTORS”

UMBRE (Macedonia, 2013, 7’)
MARIA (Macedonia, 2016, 9’45’’)
CĂLUGĂRUL (Macedonia, 2018, 12’)

Regie: Zharko Ivanov


Trilogia „Călătorie dus-întors” e un proiect de filme de animaţie, cu trei părţi separat lucrate, care interacţioneze una cu alta, cu trei componente semnificative. Prima e metoda regizorală specifică pentru fiecare din cele trei poveşti, concepând un rezultat per ansamblu creativ. Fiecare din cele trei filme costă într-o structură narativă recurentă, determinată tematic de personajele poveştilor: în „Umbre”, e durerea pentru fiul pierdut; în „Maria”, e descoperirea şi miracolul filmului şi, în „Călugărul”, e puterea înălţătoare pe care inspiraţia şi iubirea o au. Cea de-a doua componentă e abordarea vizuală şi stilul de animaţie al filmelor. E o animaţie tradiţională, ceea ce înseamnă că fiecare cadru a fost desenat de mână. Atmosfera specifică a filmelor a fost surprinsă prin mişcările dure şi fine ale creionului pe hârtie, cu puternice linii expresive, care lasă „spaţii goale” de-a lungul desenelor, creând o realitate ca de vis, permiţând totodată o creaţie imaginară de noi evenimente şi personaje, şi cu jocul impresionist al umbrelor, scenele apar ca nişte amintiri îndepărtate. Pe secundă, au fost făcute zece până la douăsprezece desene, în timp ce întreaga trilogie constă în peste 20.000, fiecare în parte fiind făcută cu atenţie specială şi reprezentând, separat, o operă de artă per se. Cea de-a treia componentă foarte importantă a tuturor celor trei filme e localizarea lor geografică: sunt legate printr-un mediu macedonian identificabil. Acţiunea primului film se desfăşoară în vechiul şi noul Skopje, înainte şi după război; cel de-al doilea, în Bitola rurală şi urbană, în timpul Fraţilor Manaki, iar cel de-al treilea se desfăşoară într-o mânăstire medievală, pe fundalul mistic al lacului Ohrid.


MATERIJAL ZA AUDICIJA

Gjorce Stagjvreski, Macedonia, 2013, 14’

MATERIAL DE AUDIŢIE

O proprietară îi cere chiriaşului ei, un trompetist care are o audiţie în acea zi, o favoare aparent nevinovată: să le lase pe prietena şi pe fetiţa ei în oraş. Chiriaşul e implicat, fără voia lui, într-o serie de evenimente dramatice, care-i alimentează creativitatea, în timpul audiţiei, mai târziu, în acea zi.


ОПЕРА

Darijan Pejovski, Macedonia, 2013, 13’

OPERA

Un bărbat e plictisit de operă, în timp ce soţiei lui îi place. Şi o fată frumoasă se plictiseşte. Bărbatul încearcă să se ducă să-i atragă atenţia, dar, după o nefericită răsturnare de situaţie, încercarea lui de a stabili un contact se transformă într-o urmărire de-a şoarecele şi pisica, prin coridoarele întunecate ale teatrului.


БЕЗ ЉУБОВ/ BEZ LJUBOV

Dina Duma, Macedonia, 2018, 11’

FĂRĂ IUBIRE

Ana şi Marta, două prietene foarte bune din copilărie, trebuie să înfrunte faptul că prietenia lor ajunge, inevitabil, la punctul de cotitură, după un neaşteptat sărut la beţie, cu o noapte înainte ca una din ele să se căsătorească. Un film despre atingerea vârstei de mijloc, despre lucruri care nu s-au spus niciodată.


ПЕПИ И МУТО

Georgi M. Unkovski, Macedonia, 2015, 17’

PEPI ŞI MUTO

Când cadetul neîndemânatic Mirce îşi uneşte forţele cu un detectiv bătrân şi morocănos, Pepi, Skopje se alege cu propriul duo de justiţiari. Oare parteneriatul improbabil al detectivilor Pepi şi Mirce va aduce criminalii locali în faţa justiţiei şi va linişti oraşul Skopje? Probabil că nu, dar prietenia lor s-ar putea să mai aibă încă o şansă.