FOCUS PORTUGALIA

După cum v-a obișnuit deja, Timishort rezervă un loc special focusul pe țară.

Anul acesta, focusul pe țară se îndreaptă către Portugalia. Țara mediteraneană este locul unor producții cinematografice scurte de excepție, așa cum o dovedesc filmele selectate în această secțiune. Ele au fost prezentate în Festivalul internațional de film independent „IndieLisboa”, desfășurat în Lisabona, în luna mai, dar și în cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film.

A CAÇA-REVOLUÇÕES

Margarida Rêgo, Portugalia/Marea Britanie, 2014, 11’

A caca revolucoes

VÂNĂTORUL DE REVOLUȚII

Totul a început cu o fotografie făcută în 1974, în Lisabona, imediat după Revoluția portugheză. Ea, „vânătorul de revoluții”, încearcă să intre în poză, ca și cum ar putea intra într-un timp căruia nu-i aparține și ar înțelege, în sfârșit, ce înseamnă să fii parte a revoluției sau ce înseamnă să lupți pentru o țară. „Vânătorul de revoluții” este un film ce explorează relația dintre două generații, dintre două perioade diferite, dintre două lupte diferite. Ca și cum am putea transforma o fotografie, desenând peste ea. Ca și cum am putea transforma prezentul, desenând peste trecut.


LOS BARCOS

Dominga Sotomayor, Portugalia, Chile, 2015, 20’

Los barcos

BĂRCILE

O actriță chiliană de 50 de ani călătorește în Lisabona, pentru a reprezenta un film în care are un rol secundar, pentru că nimeni altcineva nu era disponibil să meargă. În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri de la cinematecă, ea nu știe cum să răspundă întrebărilor publicului. În ziua următoare, plănuiește să viziteze orașul, însă sfârșește alături de un străin portughez, într-o zonă abandonată, pe celălalt mal al râului.


DESPEDIDA

Tiago Rosa-Rosso, Portugalia, 2015, 14’

Despedida

DESPĂRȚIREA

Trei prieteni stau pe plajă. E ultima zi de vară, luna răsare. Unul dintre ei decide să-și țină respirația până când luna apare în întregime pe orizont.


O REBOCADOR

Jorge Cramez, Portugalia, 2015, 16’

Rebocador

ȘOFERUL DE CAMION

Șoferul unui camion de remorcare ia cu mașina un șofer mai tânăr ce tocmai ce a scăpat nevătămat din mașina sa galbenă sport, care e dusă acum la groapa de gunoi. În liniștea zorilor, șoferul camionului vorbește întruna. Autostrada e câmpul său de luptă. În timp ce celălalt șofer păstrează liniștea, fiind în șoc, șoferul camionului de remorcare vorbește tare, în ciuda liniștii lumii.


SWALLOWS

Sofia Bost, Portugalia, Marea Britanie, 2015, 15’

Swallows

ÎNGHIȚITURI

Sara s-a mutat în Londra pentru a-și găsi de lucru în proiectare grafică, dar rămâne blocată în bucătăria unui restaurant. Astăzi, după încă un refuz, realitatea vieții sale se afundă. Sfâșiată între ceea ce-a lăsat în urmă în Portugalia și posibilitatea unui viitor mai bun, Sara se găsește pe punctul unei schimbări.


AULA DE CONDUÇÃO

André Santos & Marco Leão , Portugalia, 2015, 17’

Aula de conducao

LECȚIA DE CONDUS

În timp ce un adolescent învață să șofeze, o femeie își plimbă bătrânul câine prin pădure. Pe măsură ce se lasă seara, ea își dă seama că nu e prea târziu să acționeze.