JURIU & PREMII

Premii

Competitie internationala

Trofeul Timishort pentru cel mai bun film: Sandra
Mentiunea speciala a juriului: Il Silenzio
Mentiunea speciala a juriului: Con Todas Nuestras Camaras

Competitie nationala

Premiul pentru cel mai bun film romanesc: Toate fluviile curg în mare
Mentiunea speciala a juriului: Vise de vânzare

Videorama

Premiul Videorama pentru cel mai bun film experimental: Craving for narrative
Mentiunea speciala a juriului: Confidente

TimiKids

Premiul publicului (7-11 ani): The short story of a fox and a mouse
Premiul publicului (12-14 ani): Catatumbari

Juriu Competiția Internațională

Grazia Tricarico

GRAZIA TRICARICO

Grazia Tricarico s-a născut în Apulia (sudul Italiei). A absolvit, la Milano, literatură şi filozofie, cu o calificare în istorie şi critică cinematografică (studii avansate de film). După o carieră ca artist video şi monteur, în 2013, a absolvit regia la Centrul experimental de cinematografie (Academia Naţională de Cinema din Italia), în Roma. A scris şi a regizat: „Michele Nella Terra” (2012, documentar, 35’), „Bios” (2013, film SF, 15’), „Mona Blonde” (2014, dramă, 11’), „Persefone” (2014, dramă, 18’), „Ego Devorem” (2016, film experimental, 8’), „Spectra” (titlu în lucru, film SF, post-producţie). Scurtmetrajele sale au fost selectate în numeroase festivaluri internaţionale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Veneţia, Edinburgh, Torino.

Carlos Ramos

CARLOS RAMOS

Carlos Ramos s-a născut în 1978, în Lisabona, Portugalia. Din 2006, este directorul Festivalului de Film „IndieLisbao” şi curator pentru secţiunile de scurtmetraj şi documentar muzical. Coordonează secţiunea paralelă „IndiebyNight”. Având studii de informatică, Ramos este şi curatorul şi directorul „PLUNC”, un festival de artă digitală şi new media ce are loc în Almada şi Lisabona.

Balazs Juszt

BALAZS JUSZT

Balazs Juszt a crescut într-o familie de artiști. La 17 ani, a tradus „Harper Book of Quotations” în maghiară și a făcut practică la Congresul american, unde a scris discursuri pentru Tom Lantos, pe atunci membru al Parlamentului Statelor Unite; Balazs a scris o autobiografie comică despre experiențele sale în Congres. Asta i-a atras funcția de scenarist principal pentru un serial de comedie, la vârsta de 18 ani. Balasz a absolvit Colegiul „Royal Holloway” al Universității din Londra, obținând apoi un master în arte vizuale la Universitatea din Los Angeles („UCLA”), sub îndrumarea actriței Cathy Schulman, câștigătoare a Premiului Oscar. A fost asistent de regizor pentru filmul „Relatives”/ „Rude”, regizat de mentorul său, câștigătorul Premiului Oscar István Szabó. Balazs Juszt a regizat numeroase videoclipuri muzicale, reclame, seriale de televiziune și scurtmetraje.

Juriu Competiția Națională + Videorama

Olga Torok

OLGA DIANA TÖRÖK

Olga Török este actriță de teatru și film. În prezent joacă la Teatrul German de Stat din Timișoara, teatru în care a și debutat în 2008. Vasta ei experiență teatrala i se datorează și numeroaselor sale roluri în care a fost distribuită de către regizori români importanți, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu Nica, Florin Fieroiu etc. Olga a fost aleasă în cadrul programului de promovare a actorilor „10 pentru Film” din cadrul TIFF 2012, fapt care a determinat-o să experimenteze și cu arta cinematografică. Astfel, a inițiat producția primului său scurtmetraj “10 ways to deal with a break-up”, câștigând “Cea mai bună actriță” la “Festivalul de Piatră” în 2014. Alte scurtmetraje la care a colaborat, “La Capat”, un SF românesc, în regia lui Octavian Moț, și “Pe scurt”, regizat chiar de ea, se află momentan în post-producție. Olga este activă și în mediul performativ, prin instalația foto “Reconstruction with Art”/ „Reconstrucție cu artă”, din 2015.

Octav Chelaru

OCTAV CHELARU

Născut în 1991, a început să facă filme de la 14 ani, cu părinții, colegii și rudele pe post de actori. În timpul facultății, a regizat videoclipuri muzicale și reclame. În 2014, a regizat primul scurtmetraj, „Fals pozitiv”, film selectat la „Transilvania Talent Lab” (la „TIFF 2014”), „Timishort 2014”, „Filmul de Piatră 2014”, și proiectat la „FSK Kino Berlin”. Al doilea scurtmetraj, „Ocupat”, a primit premiul „Cel mai bun scurtmetraj românesc” la „Timishort 2015”, a fost inclus în „Top 5 Scurtmetraje europene în 2015”, realizat de „Cineuropa”, și selectat la Festivalul „Shortwaves” (Poznań) și la „Cannes Short Corner”. Următorul său proiect, „Petrecere privată”, e în post-producție. Pregătește pre-producția celui de-al patrulea scurtmetraj, „Haine negre”. În afara scenariului și regiei propriilor filme, a lucrat ca asistent de regie și coordonator de scenariu.

Szymon Stemplewski

SZYMON STEMPLEWSKI

Din 2009, Szymon Stemplewski e directorul artistic al Festivalului „ShortWaves”, organizat anual în Poznań. Locuiește și își desfășoară activitatea în Poznań. Szymon a absolvit studii culturale la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań și educație artistic la Universitatea de Arte Plastice din Poznań („UAP”). Din 2003, e Președintele Fundației „Ad Arte”, iar, din 2007, este reprezentatul Poloniei și organizatorul festivalului britanic „Future Shorts”. Din 2008, Szymon e directorul Festivalului internațional „Vivisesja” (Festivalul „Noului Fenomen Audiovizual” – „FAV”), din Poznań. A fost membru al juriilor locale și internaționale în mai multe festivaluri de film (Festivalul internațional de scurtmetraj „Wiz-Art” din Lviv, Festivalul internațional de film din Cracovia etc.).