FESTIVALUL DE FILM „MIDNIGHT SUN” (61′)

FESTIVAL ÎN VIZITĂ

O poveste legendară, la aproximativ 120 de kilometri nord de Cercul Polar, Festivalul de Film „Midnight Sun” [„Soarele de la miezul nopţii”] a fost fondat în 1986, de regizorii Aki şi Mika Kaurismäki, printre alte spirite libere ale cinematografiei finlandeze. În cei peste treizeci de ani de existenţă, poveştile îndepărtatului festival au atins cote mitice, dar un lucru e sigur: cu certitudine, se mândreşte cu una din cele mai unice atmosfere. Regizori celebri, talente în ascensiune şi oameni obişnuiţi se reunesc, în timpul perioadei magice a soarelui nordic de la miezul nopţii, pentru a se cufunda în cinema. Fără vreo costrângere formală, festivalul e cel mai bine caracterizat de iubirea sa pură pentru arta cinematografiei.

ROCK’Y VI

Aki Kaurismäki, Finlanda, 1986, 8’

ROCK’Y VI

În toiul Războiului Rece, Igor şi Rock’y se înfruntă, pe teritoriul neutru. Poate, oare, un american, născut în toaleta unui restaurant „McDonald’s”, să-l bată pe un gigant, crescut pe câmpurile siberiene de varză acră?


VALEHTELIJA

Mika Kaurismäki, Finlanda, 1982, 53’

MINCINOSUL

Pe străzile din Helsinki, la începutul anilor 80, tânărul pierde-vară Ville Alfa (Aki Kaurismäki) umblă de colo-colo, încercând să împrumute bani de la prieteni aiuriţi şi de la străini, prin intermediul unor replici cvasi-intelectuale, neobişnuite şi dezgheţate şi prin scuze inventate. O bijuterie rar văzută, care a făcut senzaţie peste noapte, un film cult clasic, care a marcat începutul cinematografiei fraţilor Kaurismäki.