Philbert Aimé Mbabazi

Philbert Aimé Mbabazi

Philbert Aimé Mbabazi e un regizor ruandez, născut în 1990, în Kigali. A descoperit cinematografia în copilărie, în cinematografele mici, din cartierul lui din Kigali, unde se proiectau filme de acţiune din Hong Kong şi filme de acţiune de categorie „B” pe casete video şi traduse în dialectul Kinyarwanda.

În 2011, a făcut primul său scurtmetraj, „Ruhago Destiny FM”, care a câştigat Premiul „Signis”, pentru Cel mai bun regizor debutant, la Festivalul Internaţional de Film din Zanzibar („ZIFF”). Al doilea scurtmetraj al său, „Retragere din oraş”, câştigă Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, la Festivalul de Film din Ruanda, în 2014. Scenariile sale au câştigat premii, inclusiv Cel mai bun scurtmetraj, pentru „Magazinul de încălţăminte Gakwandi”, la Festivalul Internaţional de Film din Zanzibar, în 2013, şi „Nouă scrisori către Tatăl Naţiei”, în top cinci al scenariilor de lungmetraj, la Festivalul de film african din Luxor, în 2014. A lucrat ca asistent de regie la filmarea noului lungmetraj al lui Kivu Ruhorahoza, „Lucruri ale pribeagului fără scop”, care a fost prezentat în competiţia Festivalului de film de la Sundance, în 2015. A lucrat, de asemenea, ca intermediar şi traducător în Ruanda, pentru echipe de film şi pentru posturi de televiziune străine, precum „Al Jazeera”, „BBC”.

Din 2015, studiază pentru Licenţa în cinematografie, la Şcoala Înaltă de Artă şi Design din Geneva. Primul lui film de şcoală, „Eliberatorii”, a fost prezentat în competiţia Festivalului de film documentar „Visions du Réel” de la Nyon, în 2016. Al doilea scurtmetraj al lui, „Versus”, a fost proiectat la mai multe festivaluri, inclusiv Festivalurile internaţionale de film din Oberhausen, Tampere şi Uppsala.