VIDEORAMA (91’)

Sectiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din ţara noastră şi din străinătate.

Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, Videorama pune accentul pe creatii cinematografice, care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale.

GREEN SCREEN GRINGO

Douwe Dijkstra, Olanda/Brazilia, 2016, 16’

STRĂINUL DE PE ECRANUL VERDE

În spatele unui ecran verde, un străin își găsește drumul într-o Brazilie încântătoare și, totuși, clocotitoare.


HIWA

Jacqueline Lentzou, Grecia, 2017, 11’19’’

HIWA

În visul lui Jay, soarele Atenei e atât de slab, încât poți să te uiți direct la el, fără să orbești.


PENÚMBRIA

Eduardo Brito, Portugalia, 2016, 8’36’’

PENUMBRA

Orașul distopic Penumbria a fost fondat în urmă cu două sute de ani, într-un istm îndepărtat, un loc al solurilor aride, al mărilor agitate și al vremii violente. Penumbria își datora numele de la umbra aproape permanentă, cauzată de un munte sudic. Într-o zi, locuitorii ei s-au hotărât să plece, oferind orașul timpului. Aceasta e povestea unui loc nelocuibil.


BEAST

Alyx Ayn Arumpac, Ungaria, 2016, 15’

FIARA

„Fiara” urmărește munca zilnică a crescătorilor de vite, în dura și inospitaliera stepă maghiară, unde legile timpului și ale universului încetează. „Fiara” urmărește o comunitate de crescători tradiționali de bovine gri, în stepa ungară. Prin anotimpurile schimbătoare, filmul explorează, fără cuvinte, ritmurile vieții și morții, atât ale omului, cât și ale animalului, înflorind într-un mediu aspru și neiertător. Mișcarea pulsatoare a cirezii în raport cu peisajul sumbru, dar frumos, observată de omniprezenta privire a ființei umane arată cum supraviețuirea în condiții severe descentrează valori antropocentrice. Aici, atât bovina gri, cât și populația în scădere a văcarilor tradiționali, împărtășesc aceeași soartă a declinului, față de trecerea timpului. „Fiara” dezvăluie o imagine de sine a omului nu diferită de cea a fiarelor pe care încearcă să le controleze.


APRÈS LE VOLCAN

Léo Favier, Franța, 2016, 17’

DUPĂ VULCAN

Cutremurele, cenușa cade din cer și există un foc pe care pompierii nu reușesc să-l stingă. Sătenii hotărăsc să caute refugiu în pădure. Înconjurați de fiare sălbatice, o nouă viață începe.


NATURE: ALL RIGHTS RESERVED

Sebastian Mulder, Olanda, 2016, 21’55’’

NATURĂ: TOATE DREPTURILE REZERVATE

Într-o lume în care natura originală dispare pe scară largă, se pare că există o nouă formă de natură: natura artificială. Documentarul eseistic „Natură: toate drepturile rezervate” analizează contextul, experiența și diferite forme ale acestei naturi simulate, într-un mod experimental.