VIDEORAMA

Sectiunea Videorama mizează pe film experimental şi artă video, mult prea puţin promovate în România, tocmai pentru ca spectatorii să aibă şansa de a cunoaşte artişti video talentaţi, din ţara noastră şi din străinătate.

Dacă principalul obiectiv al Timishort este ca prin competiţia sa să descopere noi autori de cinema, Videorama pune accentul pe creatii cinematografice, care împing limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale.

WORLD WAR CUP

Simon Ellis, Marea Britanie, 2016, 7’

World war cup

CUPA MONDIALĂ A RĂZBOIULUI

Un scurtmetraj despre înfrângere. O crudă expunere a patriotismului nechibzuit și a huliganismului tribal în timpul unui meci de fotbal Anglia-Germania.


POSTCARD TO GODZILLA

Louis Fried, Germania, 2015, 5’33’’

Postcard to godzilla

VEDERI PENTRU GODZILLA

Dragă G., orașul e drăguț, vremea – așa-ș-așa. De îndată ce se face mai frumos, macaralele din port încep să cânte același cântec al lor. Ți-ar fi plăcut.


PÖLKYLLÄ PÄÄ

Maarit Suomi-Väänänen, Canada, Finlanda, Norvegia, 2015, 10’

Log head

CAP DE BUȘTEAN

„Cap de buștean” e o comedie experimentală despre un buștean de mesteacăn, care are suflet și o pereche de schiuri. Atunci când „cap de buștean” e amenințat cu o ultimă tăietură de topor, fuge cu schiurile lui. Oare evadarea lui „cap de buștean” va fi blocată? „Cap de buștean” încheie „Trilogia Efectelor Speciale: Un mai nebun”, după „Din nou, pe picioare” și „Într-un desiș mucegăit și cețos”. „Cap de buștean” prezintă o perspectivă absurdă asupra părții noastre întunecate și se întreabă: unde se termină ființa umană și de unde începe natura? „Cap de buștean” este despre a experimenta viața unui om ca un copac, despre evadare, invidie, prietenie și vremelnicie. Ia atitudine și în favoarea naturii și a pădurilor.


CONFIDENTE

Karen Akerman & Miguel Seabra Lopes, Brazilia, 2016, 12’27’’

Confidente

ÎNCREZĂTOR

Ăsta sunt eu. Din montajul filmărilor de arhivă, „Încrezător” își trasează narațiunea folosind metode de deconstrucție din cinematograful experimental și din asocieri de idei apropiate de suprarealism. O repetare obsesivă de sunete și imagini e folosită pentru a schița un portret psihologic al unui bărbat, în note scurte asociate cu evenimente trecute.


MEAT IS MURDER

Elodie Desprès & Stéphane Elmadjian, Franța, 2016, 9’30’’

Meat is murder

CARNEA E MOARTE

James D. Lee nu mai suportă să vadă oamenii cum consumă carne. El părăsește suburbia Ivry-sur-Seine, pentru a merge la țară, cu chitara și amplificatorul lui. Pe drum, se întâlnește cu o iapă și cu mânzul ei.


ODNAJDI V SSSR

Mikhail Zheleznikov, Rusia, 2015, 7’

Once upon a time in ussr

A FOST ODATĂ ÎN URSS

O fiziciană curajoasă salvează poporul sovietic și pe bărbatul iubit de la un atac diabolic. Odată, un grup de ingineri sovietici identifică un obiect ciudat pe cer… „A fost odată în URSS” este o comedie non-științifico-fantastică despre poporul sovietic ce se luptă cu monștri răi din spațiul extraterestru. Filmul este montat din filme vechi de ficțiune, jurnale de știri sovietice și americane și din filme educaționale de apărare civilă. Protagoniști sunt Lubov Orlova și Nikolay Dorokhin.


FLOWERS AND BOTTOMS

Christos Massalas, Grecia, 2016, 5’40’’

Flowers and bottoms

FLORI ȘI FUNDURI

Un bărbat neidentificabil stă într-o cameră întunecată și se uită la un film obscur ce înfățișează flori și funduri. Florile sunt acolo, de la prima secveță de amor, până în orele lungi ale jalei. Fundurile sunt acolo, vulgare și erogene, camuflate sub noțiunea de „obscenitate”, pentru mai tot timpul vieții noastre. Dar, în spațiul restrâns intim, ele sunt expuse privirii insistente a celuilalt. Aici, o varietate de inflorescențe și funduri coexistă, comic, într-o scrisoare de dragoste către acele priviri fugare, împărtășite de noi toți. Privind în permanență și fiind priviți în permanență de către obsedatul sexual de astăzi, care stă în întuneric, legat de fereastra proprie către viețile private ale altora.


TRAILS

Peter Cerovšek, Slovenia, 2015, 8’

Trials

DÂRE

„Povestea de dragoste… e tributul pe care îndrăgostitul trebuie să-l plătească lumii, pentru a se reconcilia cu ea.” (Roland Barthes)
Scurtmetraj experimental, compus din înregistrări de corespondență cotidiană, reală sau imaginată, însoțite de fragmente din discuțiile pe rețelele de socializare dintre doi iubiți.


[…] CRAVING FOR NARRATIVE

Max Grau, Germania, 2015, 24’

Craving for narrative

[…] TÂNJIND DUPĂ NARAȚIUNE

E un fel de eseu cinematografic non-deictic despre temporalitate și porozitatea sensului. Folosind un spațiu vizual ca un ecran de calculator, filmul e structurat în jurul unui clip de 23 de seconde din „Grease”. Acest clip devine punctul de plecare pentru o lungă narațiune. E despre înțelegerea obsesiilor și despre ceea ce face ca nostalgia să fie atât de atrăgătoare. Despre muzica pop ca un dispozitiv ce structurează realitatea, despre pantofii Adidas albi cu talpă înaltă. E despre dans, despre hiper-intensitate. Despre bucle, despre prezență, familii și despre întrebarea dacă există un fel de uzaj media post-ideologic, în zilele noastre. Și, bănuiesc, e cumva și despre internet.