EVENIMENTE

Concert JazzyBIT

Joi, 6 octombrie 2016, 22:00, Ambasada

IMG_1560.JPG

JazzyBIT (n. 2 februarie 2012, Timișoara) este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk. După ce câștigă Premiul pentru debut, în 2013, al Fundației „Muzza” din București, trupa lansează independent primul album “Touch the Sky”, la începutul lui 2014, album ce ajunge pe locul 9 în controversatul top al muzicii românești “Muzici și Faze”. Urmează peste 100 de concerte, atât în țară, cât și în Ungaria („Budapest Jazz Club” și „A38”), Austria sau Italia, unde JazzyBIT a ajuns în finala competiției „European Jazz Award”, din cadrul festivalului „Tuscia in Jazz”. În 2016, trupa revine cu al doilea album, “Horizon”, înregistrat la renumitul studio din Ungaria “SuperSize Recording” și publicat la casa de discuri „EM Records”.

Eveniment Facebook


Timishort Film Lab 2016

Pe toată durata festivalului, 6-9 octombrie 2016, Casa Artelor

timishort_2016_filmlab
Timishort Film Lab are ca scop promovarea educaţiei cinematografice în mediul local si national. Acest atelier se adreseaza tuturor celor pasionaţi de film si isi propune sa descopere şi sa cultive noi talente pentru cinematografia din România.

De asemenea, din acest an, in cadrul atelierului are loc si un curs de actorie, la care trainerii nostrii va asteapta cu drag.

Timp de 4 zile participanţii la proiect iau contact cu traineri de top, dar si cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film, de la idee la realizare.

Editia din acest an a atelierului va avea loc in perioada 6 – 9 Octombrie 2016, in cadrul editiei a 8-a, a Timishort Film Festival, la Casa Artelor(Str.Episcop Augustin Pacha Nr.8) .

Doritorii sunt rugati sa se inscrie pe formularul online, cu un click pe butonul Get Ticket, locurile fiind limitate. Taxa de inscriere in valoare de 50 RON, care va fi achitata la Casa Artelor, in prima zi a atelierului, include coffee-break, badge, certificat de participare, suport de curs.

Daca esti creativ, vrei sa inveti cum sa realizezi un film sau stii deja si ai o idee, hai la atelier!

Esti elev sau student si vrei sa participi la atelier? Nu iti fa griji. Vei primi o adeverinta pentru participarea la curs.

Activitatea face parte din programul Timișoara – Capitala Tineretului din România.

Eveniment Facebook


”Oculus” – Expoziție foto de Daniela Schinderman

Pe toată durata festivalului, 6-9 octombrie 2016, Casa Artelor

timishort_2016_oculus

Pe lângă obișnuitele scurtmetraje din competițiile Timishort Filmfest, la ediția din acest an ne propunem să promovăm și o serie de artiști locali în cadrul unor evenimente conexe ale celei de-a 8-a ediții a festivalului. Unul dintre acestea îl reprezintă expoziția Danielei Schinderman, de la Casa Artelor, pe care o puteți viziona în Sala Studio, între 6 și 9 octombrie :)

Lucrările reprezintă o formă deformată a corpului uman în viziunea societății din ziua de azi. Prin fiecare lucrare mai deformată decât cealaltă se observă gradele de diferențiere a societații asupra fiecărei persoane, exagerându-le imperfecțiunile și alienându-le. Totuși, în ciuda tuturor lucrurilor, aceste imperfecțiuni creează o unicitate în care se poate vedea frumusețea fiecăreia în parte. Lucrările sunt în formă circulară reprezentând ochiul prin care societatea privește aceste persoane, de aici si numele expozitiei “Oculus”.


Cum modelează cinemaul societatea

Vineri, 7 octombrie 2016, 11:30, Casa Artelor

timishort_2016_cinema_shapes_society
Pe lângă obișnuitele scurtmetraje din competițiile Timishort Filmfest, la ediția din acest an ne propunem să promovăm și o serie de artiști locali în cadrul unor evenimente conexe ale celei de-a 8-a ediții a festivalului. Unul dintre acestea îl reprezintă dezbaterea despre cum cinemaul modelează societatea, din 7 octombrie, de la Casa Artelor :)

De la filmele mute la cinemaul independent sau chiar imaginile video-amator. Toate ilustrează situații ale vieții de zi cu zi, temeri, oameni, vieți, toate vor să ne spună o poveste. Industria cinematografică valorează miliarde de euro, milioane de oameni merg măcar o dată pe an la cinema, astfel că ne întrebăm în mod natural: ce impact au filmele în viața noastră? Cum pot filmele să influențeze modul în care gândim? Ne influențează ele la nivel individual? Dar din punct de vedere al societății, ca un întreg? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri dorim să le dezbatem împreună”. Dezbaterea ”Cum modelează cinemaul societatea?” va fi moderată de Andre Lameiras și Radu Sticlea.

André Lameiras este doctorand la Universitatea de Sociologie din Porto. Dar mai degrabă este un entuziast al dezbaterilor, susținând că doar prin a ajunge ca împreună să ne exprimăm liber varietatea ideilor și opiniilor putem construi o societate democratică puternică. André a locuit în Timișoara din octombrie 2015, a organizat o serie de ”coffee-talks” pe diferite teme, precum și alte evenimente care au avut legătură cu recenta criză a refugiaților.


Proiecţie specială „Semnul lui Zorro” live, pe muzica trupei KGP (Polonia)

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, ora 22:00, la Sala 2 a TNT

mark-of-zorro-still
„Semnul lui Zorro” (1920) e primul film care înfățișează aventurile lui Zorro, impunând standardele pentru următoarele filme și devenind o inspirație pentru producțiile viitoare despre răzbunătorul mascat. Regizorul Fred Niblo a realizat o serie de drame clasice de epocă, precum „Ben Hur” și „Cei trei muschetari”, dar „Semnul lui Zorro” a stabilit standardul de „filme de capă și spadă”, pentru o lungă perioadă. Filmul înfățișează toate elementele clasice ale genului: o intrigă în ritm alert, dueluri și urmăriri, răsturnări bruște de situație, umor și comic de situație, precum și un protagonist eroic, bine-definit. „Semnul lui Zorro” își datorează succesul și protagonistului, legendarul Douglas Fairbanks. Această super-vedetă a începutului secolului XX a devenit cunoscută pentru interpretarea unor eroi de legendă sau din literatură; a jucat personaje precum Robin Hood, d’Artagnan, Don Juan sau Hoțul din Bagdad. Dar interpretarea lui Don Diego de la Vega din „Semnul lui Zorro” a fost cea pentru care e amintit în istoria cinematografiei.

Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni

Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni („Iubitorii de Stele”) e una dintre cele mai energetice și atractive trupe de pe scena muzicii poloneze moderne. Trupa combină funk-ul cu reggae și rock-ul garage cu rock-ul psihedelic al anilor ’70. Totul – cu un anume simț al umorului și al ironiei. În ultimii ani, au susținut concerte în multe locuri din Italia, Grecia, Germania, Slovacia și, desigur, Polonia. Acum, e timpul pentru România și Timișoara! Trupa „KGP” e foarte mândră și bucuroasă să prezinte versiunea ei a coloanei sonore a filmului „Semnul lui Zorro” la Festivalul Timishort 2016.

Eveniment Facebook


”Omul Cameleon” – Expoziție foto

Pe toată durata festivalului, 6-9 octombrie 2016, Sala 2 a TNT

timishort_2016_expo

Lucrările prezentate fac parte din proiectul de licență în arte vizuale, sub coordonarea domnului Toma Dan Iulian, lector univ. dr. în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. “Anumite persoane sunt adevăraţi artişti în camuflaj: ele îşi stăpânesc perfect gesturile, privirea, vocea, limbajul. Ceea ce nu ştiu este că ele nu au nici o putere asupra manifestărilor subtile ale vieţii lor interioare. Gândurile lor, sentimentele lor, creează forme, culori pe care ele nu au nici o putere să le schimbe sau să le ascundă.” – Omraam Mikhael Aivanhov.

Lucrarea de față, interpretează conceptul de camuflaj intâlnit încă din Antichiatate în cultura religioasă sau în artă. Pornind de la diverse concepte și idei, tratate și dezvoltate și până în prezent, ca de exemplul, de către Jean Jacques Wunenburger, în lucrarea sa

Filozofia imaginilor sau Neil Leach în cartea cu titlul Camuflaj, s-a realizat o aprofundare a acestui concept şi o punere în practică a acestei idei, adaptarea plastică fiind influențată considerabil de sculpturile lui Michelangelo.

Ideea în sine, de camuflaj, a pornit de la faptul că omul, este într-o permanentă nevoie de adaptare și de schimbare, la fel ca și cameleonul, pentru a-și putea adapta convingerile și purtarea în funcție de interesul său sau de împrejurări. Această nevoie cameleonică a fost demonstrată și de către psihologi, dar arta contemporană a făcut din această problemă o “temă”, datorită artiștilor plastici, care se folosesc tot mai mult de acest concept în lucrările lor. Aprofundarea și dezvoltarea lucrării de față, sa concretizat în seria personală de lucrări, care prin diverse mijloace tehnice sau teoretice, prezintă omul, dintr-un punct de vedere în care vizualul accede mai ușor spre psihicul uman, depășind uneori rațiunea.

Eveniment Facebook


Influențele Culturale ale Cinemaului

Duminică, 9 octombrie 2016, 12:00, Casa Artelor

timishort_2016_cultural_influences

Încheiem săptămâna și totodată începem ultima zi de proiecții la cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Film Timishort cu dezbaterea ”Influențele Culturale ale Cinemaului”, duminică, la Sala Studio de la Casa Artelor, de la ora 12:00.

Dezbaterea reprezintă o inițiativă comună a Timishort Film Festival și a voluntarilor EVS ai Asociației Zury, care provin din Italia, Spania, Estonia și Turcia și care își vor aduce astfel aportul pentru a discuta despre un subiect atât de vast.

Astfel, vă invităm la o discuție despre rolul din prezent al cinemaului în procesul de incluziune socială și cum este societatea influențată de acesta.

Dezbaterea va avea loc în limba engleză.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile!

Eveniment Facebook