EVENIMENTE

PROGRAMUL „TIMISHORT FILM LAB”

Joi și vineri la „AMBASADA” (Str. Anton Seiller, nr. 2)
Sâmbătă și duminică, la Casa Artelor (Str. Episcop Augustin Pacha, nr. 8)

timishort_2016_filmlab
„Timishort Film Lab” se află, anul acesta, la cea de-a treia ediție și se va desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Film Scurt „TIMISHORT”, în perioada 12-15 octombrie 2017.

Atelierul are ca scop promovarea educației cinematografice în mediul local și național. Acest atelier se adresează tuturor celor pasionați de industria filmului și își propune să descopere și să cultive noi talente pentru cinematografia din România.

Timp de 4 zile, participanții la proiect iau contact cu traineri de top, dar și cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film: de la idee la produsul finit. Sunt îndrumați de profesioniști din cinematografia română, au acces la toate evenimentele festivalului și au întâlniri cu invitați din lumea filmului.

Atelierul se va desfășura joi și vineri la „AMBASADA” (Str. Anton Seiller, nr. 2), iar sâmbătă și duminică, la Casa Artelor (Str. Episcop Augustin Pacha, nr. 8).

Trainerii din acest an sunt Claudiu Pușcău, regizor de film si teatru și Alexandru Chirița, artist vizual, fotograf, director de imagine.

Eveniment Facebook


Thy Veils Neoradiant Live Party

Concert, instalație video & party

13 Octombrie ora 20:00, Escape Venue

Neoradiant este numele pasului următor în odiseea formației timișorene. O nouă și vastă dimensiune, dar în același limbaj artistic pe care Thy Veils îl rafinează din 1996. Un univers artistic ce se materializează treptat sub formă de piese noi, videoclipuri & video-art, instalații, ilustrații, povestiri, spectacole concept și un film SciFi de lung metraj.

În 13 Octombrie, în Escape Venue, publicul timișorean este invitat să intre pentru prima dată în universul Neoradiant. Concertul Thy Veils va prezenta cele mai recente producții muzicale din repertoriul grupului și va fi continuat de un concept-party condus de Punu (DJ set), totul fiind îmbrățișat de o instalație de video-art de mari dimensiuni. Secvențele video ce formează instalația sunt parte integrantă din filmul Neoradiant, aflat în fază inițială de producție. În același timp, în cadrul acestui eveniment se vor filma noi secvețe din acest film.

Ansamblul de artă sincretică Thy Veils e un nume rezonant pentru stilurile electronic, ambient, neoclasic şi world-fusion, atât în contextul artistic românesc dar și internațional, recunoscuți pentru muzica și proiecțiile de artă video și cine-concertele spectaculoase. E singura trupă din România invitată la Festivalul Sziget timp de trei ani consecutiv: 2014 – 2016.

www.thyveils.com   www.facebook.com/thyveils   www.youtube.com/thyveilsofficial


Makunouchi Bento – Music of Bodrog

14 octombrie, ora 22:00, D’arc (Piața Unirii, nr. 5)


„Bodrog” e un proiect în lucru, amatoresc, fără buget, un pseudo-documentar aproape de groază, a cărui acțiune are loc în sinistrul sat Bodrogu Vechi. Filmul urmărește un grup de artiști obosiți, care se alătură unei șederi artistice în Bodrogu Vechi, doar pentru a descoperi ceva ascuns în istoria satului. Acest film folosește o formulă netradițională de a spune o poveste, combinând stilul de filmare documentar cu obișnuitele didascalii regizorale, subtitrări conștiente (care își bat joc de filmul în timp real, similar cu „Mystery Science Theatre 3000” [„Teatrul Misterului Științei 3000”]) și cu muzica experimentală compusă de Makunouchi Bento. Vă invităm să vă bucurați de această interpretare în direct, bazată pe coloana sonoră a filmului, realizată de Makunouchi Bento, incluzând și o muzică originală, nelansată, a regizorului filmului, „Selfmademusic”. Un amestec între coloana sonoră originală, muzica inițial creată de regizor și câteva momente de improvizație în direct, cu un ambient experimental.

Alături de spectacolul în direct, un montaj cu un număr de scene care nu au fost lansate, din filmul „Bodrog” (filmări care nu vor ajunge în versiunea finală a filmului) vor fi, în exclusivitate, proiectate în timpul spectacolului.

Makunouchi Bento, sau „cutia pentru prânz” japoneză, e o cutie din lemn, lustruită și îngrijită, împărțită în compartimente cu bunătăți culinare. Probabil că acest fetiș corespunde celei mai familiare imagini a mediului domestic japonez. Interpretând cutia ca obiect, dar, în același timp, ca metaforă, Felix Petrescu („Waka X”) și Valentin Toma („Toma Carnagiu”, „FKA Qewza”) pun, în anul 2001, bazele acestui proiect muzical cinematic/ experimental/ electro-acustic. Discografia lor cuprinde 3 albume și 35 de EP-uri și single-uri lansate la netlabel-uri de prestigiu, cântece incluse pe mai mult de 40 de compilații, colaborări cu artiști precum: Selfmademusic, Silent Strike, Daniel Dorobanţu, Nagz, Kaneel, Tao, Adapt, Autorotation, Ben Mono și mulți alții. După live rescoring-ul a 3 filme și 2 documentare, plus soundtrack-ul unui joc video, acum compun muzica originală pentru primul lungmetraj al lui Mihai Sălăjan, „Bodrog”.

Mihai Sălăjan/ „Selfmademusic” a început ca producător de muzică experimentală și ca artist de cărți de benzi desenate și, timp de câțiva ani, a lucrat pentru a deveni mai bun în aceste domenii. Încet, dar sigur, a început să se concentreze pe chiar prima lui iubire, cea de când era copil: cinematografia. A început independent realizarea primului său lungmetraj: „Bodrog”, o comedie românească, cu accente de groază, turnat într-un sat aproape uitat. Între timp, a întâlnit, din întâmplare, câțiva tineri cineaști autohtoni, care aveau cu toții în cap un lucru: să redea interesul local al oamenilor pentru filme. Cu alte cuvinte, au început cu toții o mică mișcare de promovare, către publicul local, a filmelor alternative, independente, subterane, iar unii dintre ei încep să producă și să regizeze scurtmetraje, de asemenea. Mihai s-a hotărât să facă echipă cu câțiva oameni care i-au împărtășit viziunea și, după câteva luni, s-a născut „Libelula”.

Eveniment Facebook